The Interlace Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
80.1 m / 263 ft
Height: To Tip
88.7 m / 291 ft
Height: Architectural
88.7 m / 291 ft
The Interlace Outline
Floors Above Ground
24
Floors Below Ground
1
# of Elevators
43
Tower GFA
170,000 m² / 1,829,865 ft²
Development GFA
170,000 m² / 1,829,865 ft²
# of Apartments
1,040
# of Parking Spaces
1,183

Facts

Official Name The Interlace
Structure Type Building
Status Completed
Country Singapore
City Singapore
Street Address & Map Alexandra Road / Depot Road
Building Function residential
Structural Material concrete
Proposed 2007
Construction Start 2010
Completion 2013
Official Website The Interlace

Companies Involved

Owner/Developer CapitaLand Singapore Limited; Hotel Properties Limited
Architect
Design Office for Metropolitan Architecture
Architect of Record RSP Architects, Planners & Engineers Pte Ltd.
Structural Engineer
Design TY Lin international
MEP Engineer
Design Squire Mech Pte Ltd
Main Contractor Woh Hup Pte Ltd
Other Consultant
• Acoustics Acviron Acoustics Consultants Pte Ltd
• Civil TY Lin international
• Landscape ICN Design International Pte. Ltd.; Office for Metropolitan Architecture
• Lighting Lighting Planners Associates
• Quantity Surveyor Langdon & Seah

About The Interlace

The Interlace is a apartment complex consisting of 31 apartment blocks stacked in hexagonal arrangements around eight large-scale, permeable courtyards. The stacking of the volumes creates a topographical phenomenon more reminiscent of a landscape than of a typical building. An extensive network of communal gardens and spaces is interwoven with amenities, providing multiple opportunities for social interaction, leisure and recreation – both on the roofs of, and in between, these stacked horizontal blocks.

Instead of following the default typology of housing in Singapore – clusters of isolated, vertical towers – the design generates an intricate network of living and social spaces integrated with the natural environment. The blocks are arranged on four main “Superlevels” with three “peaks." The unusual geometry of the hexagonally stacked building blocks creates a dramatic spatial structure. Partly resting, partly floating, the blocks hover on top of each other to form open, permeable courtyards that interconnect with one another and the surrounding landscape and city. An expressive, interlaced space emerges that connects the multiple parts of the development into an open, inclusive community.

Multi-story openings allow light and air to weave into the architecture and through the landscape of the eight courtyards at the heart of the project. The primary pedestrian route through the project leads residents from the main entrance to the courtyards as primary points of orientation and identification – one lives in a courtyard, or a space, as opposed to a “building” or an “object.” Pedestrian circulation is grouped and bundled according to the density of residents around each courtyard, by way of a central connector. A system of secondary footpaths brings residents on the most direct route from the connector to the front doors of their homes.

A system of three core types, of 6, 18, and 24 stories, respectively is located at the overlap of the stacked apartment blocks. Cores typically serve three to four units per floor, which provides efficient circulation without long corridors. Core lobbies are naturally lit and ventilated, bringing daylight and fresh air into common areas. Circular “mega-columns” arranged around the vertical circulation in an optimized hexagonal configuration enable the three-way rotation of the blocks and provide a standard solution for all conditions. The highly efficient system of compact cores, minimal circulation, and maximized floor area allowed the project to be realized on a budget for affordable housing, within the competitive context of Singapore's market.

A series of site-specific environmental studies – on wind, solar and daylight conditions – were carried out and evaluated to determine intelligent strategies for the building envelope and landscape design. Early and comprehensive incorporation of low-impact passive energy strategies has won the project Singapore's Green Mark Gold Plus Award.

All apartments receive ample levels of daylight throughout the day, while the unique massing of the project provides a sufficient level of self-shading in the courtyards, which helps maintain comfortable outdoor spaces year-round for communal use.

Water bodies have been strategically placed within defined wind corridors. This allows evaporative cooling to happen along wind paths, reducing local air temperatures and improving the thermal comfort of outdoor recreation spaces in strategic micro-climate zones.

Extensive balconies and protruding terraces form a cascading vertical landscape across the facades and further connect the green roofs and shared public terraces between the building volumes. Overall, the project appears not only surrounded by the tropical vegetation, but embedded within it.

All traffic and parking is accommodated in a single layer below the landscaped ground level. A large number of open-air voids allow light and air to reach the semi-sunken parking deck, creating areas of lush vegetation and trees below ground and connecting these spaces visually and through planting to the courtyards above.

The landscape design capitalizes on the generous size of the eight-hectare site and further maximizes the green area and presence of nature. By stacking the apartment blocks, the design has generated additional horizontal surfaces, and thus the opportunity for extensive roof gardens and numerous landscaped public terraces, which, in aggregate, provide even more overall green area than the size of the unbuilt site.

Videos

2014 Awards - Session 1 Q&A
6 Nov 2014 – Chair: Jeanne Gang, Studio Gang

CTBUH 13th Annual Awards Dinner
6 Nov 2014 – Dinner 2014

CTBUH Urban Habitat Award: Rethinking the Urban Habitat: The Interlace
6 Nov 2014 – Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren & Tiang Wah Eng, CapitaLand

More Videos

Videos Related to The Interlace

Videos Related to The Interlace

2014 Awards - Session 1 Q&A
6 Nov 2014 – CTBUH "13th Annual Awards"; Chair: Jeanne Gang, Studio Gang
Dr. Peter Irwin, Founding Partner, RWDI Consulting Engineers, Michael Adlerstein, Assistant Secretary-General & Executive Director, United Nations Capital Master Plan,…
CTBUH 13th Annual Awards Dinner
6 Nov 2014 – CTBUH "13th Annual Awards"; Dinner 2014
The 13th Annual Awards Ceremony & Dinner was held in Mies van der Rohe's iconic Crown Hall, on the Illinois Institute of Technology campus, Chicago. The 13th Annual CTBUH…
CTBUH Urban Habitat Award: Rethinking the Urban Habitat: The Interlace
6 Nov 2014 – CTBUH "13th Annual Awards"; Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren & Tiang Wah Eng, CapitaLand
The Interlace is a apartment complex consisting of 31 apartment blocks stacked in hexagonal arrangements around eight large-scale, permeable courtyards. The stacking of…
Interview: The Interlace
6 Nov 2014 – 2014 Awards Ceremony/Symposium Interviews; Tiang Wah Eng, CapitaLand, & Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren
Tiang Wah Eng, Vice-President, Design Management, CapitaLand, and Ole Scheeren, Principal, Büro Ole Scheeren, are interviewed by Chris Bentley regarding the Best Tall…
Interview: Ole Scheeren
17 Sep 2014 – 2014 Shanghai Conference Interviews; Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren
Ole Scheeren of Büro Ole Scheeren is interviewed by Chris Bentley during the 2014 CTBUH Shanghai Conference at the Jin Mao Tower. Ole talks about two projects he has…
Monthly Video: Five Minutes with Ole Scheeren
17 Sep 2014 – Monthly Video Series; Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren
Ole Scheeren of Büro Ole Scheeren is interviewed by Chris Bentley during the 2014 CTBUH Shanghai Conference at the Jin Mao Tower. Ole talks about two projects he has…
Space Formations
17 Sep 2014 – Presentation at CTBUH 2014 Shanghai Conference; Ole Scheeren, Büro Ole Scheeren
As architecture keeps expanding vertically – with ever taller buildings to emerge across the world, and with the skyscraper having long become the predominant typology of…

Browse hundreds of other videos from Council events including conferences and interviews with prominent tall building professionals in the Video Library

Research Papers

The Other Side of Tall Buildings: The Urban Habitat
Feb 2016 – CTBUH Journal, 2016 Issue I

Space Formations
16 Sep 2014 – CTBUH 2014 Shanghai Conference Proceedings

Other Building Facts

During the construction of this building, its designer and partner-in-charge at Office for Metropolitan Architecture (OMA), Ole Scheeren, left and founded his own firm, Buro Ole Scheeren. OMA and Ole Scheeren share the design credit for this project.


To submit more information or donate images for this project, please use our submission portal.