The Index Download PDF


Click an image to view larger version.
Height: Occupied
322 m / 1,056 ft
 
Height: To Tip
326 m / 1,070 ft
Height: Architectural
326 m / 1,070 ft
 
The Index Outline
Floors Above Ground
80
Floors Below Ground
5
# of Elevators
27
Tower GFA
170,400 m² / 1,834,170 ft²
# of Apartments
520
# of Parking Spaces
2,442

Facts

Official Name The Index
Structure Type Building
Status Completed
Country United Arab Emirates
City Dubai
Street Address & Map Dubai International Finance Centre
Building Function residential / office
Structural Material concrete
Proposed 2003
Construction Start 2005
Completion 2010
Official Website The Index
Rankings Click arrows to view the next taller/shorter buildings
Global Ranking #49 Tallest in the World
Regional Ranking #15 Tallest in Middle East
National Ranking #13 Tallest in United Arab Emirates
City Ranking #12 Tallest in Dubai

Companies Involved

Owner/Developer Union Properties
Architect
Design Foster + Partners
Architect of Record Khatib & Alami; Woods Bagot
Structural Engineer
Design Bruechle; Gilchrist & Evans; Halvorson and Partners
MEP Engineer
Design Roger Preston & Partners; WSP Group
Project Manager Edara Confluence
Main Contractor Brookfield Multiplex
Other Consultant
Façade BuroHappold Engineering
• Wind Alan G. Davenport Wind Engineering Group
Material Supplier
• Concrete CCL
• Sealants Dow Corning Corporation

About The Index

The Index occupies a prominent corner site within the Dubai International Finance Center, a financial district intended to establish Dubai as an investment market, and to provide a catalyst for further economic growth in the region. Balancing a mixture of residential, commercial and social uses to support the Finance Center and wider community, the building represents a vertical city quarter with a population of around 6,000 residents and workers on its 20,000 sq m (215,278 sq ft) site.

The Index exploits the sustainable paradigm of maximizing the environmental benefits of a compact, high-rise form with an efficient design that reduces the need for mechanical cooling systems and artificial lighting. Oriented east to west, the building is positioned obliquely off-grid, strategically designed to accentuate the metropolitan view of Dubai International Finance Centre on the north side and the Dubai cityscape on the south. By turning away from the city axis, the building is also able to reduce solar gain; the building’s core mass absorbs heat and limits its reliance on mechanical ventilation. A system of sunshades shelters the interiors on the exposed south elevation.
Entrance is via a dramatic four-story atrium with the tower sitting on a landscaped podium, which provides shaded pedestrian routes through the site and a range of places to eat, shop and socialize. A 200-meter-long (656-foot) pool wraps around the edge of the tower: its tranquil inlets help to cool the transitional spaces, reflect indirect light and animate the entrance with the sound and motion of water cascading over the smooth stone shingles. The effect is a dramatic sense of arrival.

The perimeter of the site is marked by a colonnaded sequence of shops, and the space created between the tower and glazed façade defines a semi-private garden, a shaded grove and seating where office workers and residents can relax. The landscape of the podium draws on local species of date palms, which thrive in the desert climate and require less irrigation. Forging links with the wider master plan, the retail podium also has a lower level connection to a large internal mall, which is accessible throughout the Finance Centre.

The floors are supported by four A-frame concrete “fins” that taper as they rise, creating a slender profile that reveals the building’s structural system and internal organization. The inner and outer edges of the structural fins have a ribbed effect, created by pre-cast concrete panels which are colored a light grey—this finish reduces the visual impact of sand settling on the façade, thereby minimizing maintenance requirements and energy use.

The challenge for the design of The Index tower was to bring together a combination of retail, residential and commercial spaces within a single tower, without compromising each function. The form of the tower articulates these different functions externally—the design balances the needs of offices and high quality apartments within a single, coherent structure with a relatively compact footprint and very slender profile.

The twenty-five floors of office space are concentrated at the base of the tower, so that the living spaces above can take advantage of views towards the coast. The different functions are separated by a spectacular double-height, fully-glazed sky lobby, articulated externally as a horizontal break in the façade. Residents’ facilities include a lounge, restaurant, pool and health club and the tower is crowned by twelve luxurious duplex and triplex penthouse apartments which feature private swimming pools. In addition to balconies, the tower incorporates eight large terraces spaced out on the slender edges of the building—these are structural elements, which have been fully utilized to take advantage of the spectacular views from the tower.

Placing the lift cores on either side of the building, where they are clearly visible externally, ensures that orientation is clear. Each core gives access to half of the floor plate and signage marks the east and west zones accordingly. A small central lift core, serving 40 levels of apartments, rises to the sky lobby, where a local lift core transports residents to their individual apartments. The different functions contained within the tower are echoed in the treatment of lift areas on the office and residential floors: the lower level lift lobbies are clad in highly reflective stainless steel, while the upper floors are neutral, appropriate to a more domestic setting.

The environmental strategy is progressive and integrated with the tower’s architectural design: the open atrium at the base of the building combines shading with a large water feature to create a cool microclimate; each apartment can be naturally ventilated; and large glazed areas on the office floors maximize natural light, but are controlled by external shading on areas with high solar gain.

Each office floor plate comprises three 27x27 meter (89x89 foot) column free bays. These long span structures allow maximum flexibility for space planning, so that the levels are suitable for large international financial corporations or can be subdivided for multiple tenancies.

CTBUH Initiatives

CTBUH Releases Tallest Buildings Completed in 2010
Dec 2010 – CTBUH Journal Paper

Technical Tours, CTBUH 8th World Congress
3 Mar 2008 – Tour Report

Global News

Fog Phenomenon Returns to Transform Dubai Skyline
14 Feb 2014 – Twice a year, weather conditions generate a cloud-…

Videos

Best Tall Building Middle East & Africa: The Index: Passive design for the Middle Eastern High-rise
2 Nov 2011 – Thomas Wiegand, Union Properties

CTBUH 10th Annual Awards Dinner
2 Nov 2011 – Dinner 2011

Interview: The Index
2 Nov 2011 – Toby Blunt, Foster + Partners

Research Papers

Tallest Buildings Completed in 2010
Dec 2010 – CTBUH Journal, 2011 Issue I